PeNgiKuT BLoG ~

KASIHKU CORETKAN.....

berbicara tentang perjalanan sebuah kehidupan.....

Saturday, November 30, 2013

Kongsi Resepi Pavlova

da bercream puff..kita berpavlova la pulak...
apa tunggu lgi...amik resepi ni cepat2
gi la kedai cari bahan... n terus memulakan mempavlova..

INTAI RESEPI JOMM!!!

RESEPI PAVLOVA YANG VERY de 'SWEET"...Popp WallA!! Nyum..nyum...

panjangnya Tag linenya ...huhuhu


Credit For  

Resepi Chef Kamarul)


BAHAN-BAHANNYA
  • 4 bj putih telur gred A
  • 1 cwn gula pasir/gula castor
  • 2 s/mkn tepung jagung
  • 1 s/t cuka mkn
  • 1 s/t esen perasa oren - ni ijapian tambah utk elak hanyir telur
  • Topping:
  • 1 cwn fresh cream ( Rich, Value - non diary)
  • Fresh fruits- strwbrry, kiwi & anggur

Cara-cara

  1. Pkl putih telur smpi berbuih. Kemudian mskkan gula & pkl smpi sot peak / bertanduk.
  2. Mskkan tepung jagung yg telah diayak utk elak 'alien' msk dlm adunan...hehehe
  3. Pkl lg adunan td smpi sebati. Setelah sebati mskkan cuka mkn & esen oren. Pkl lg smpi sebati
  4. Pnskan oven 10 min awal pd suhu 150©
  5. Pd dulang pembakar, ltkkan kertas minyak(yg putih tu ye) kemudian lukiskan bulatan ikut acuan loyang kek size 9
  6. Tuangkan adunan pavlova & mskkan dlm oven. Bakar selama 1 jam 20min (slps 1/2 jam turunkan suhu pd 130©)
  7. Slps masak biarkan pavlova dlm oven selama 20 min. Kemudian blh lah di topping kan ngan fresh cream & buah2an segar spt strwbrry, kiwi & anggur
  8. Utk topping: pkl fresh cream smpi soft peak. Kemudian tuangkan di atas pavlova yg tlh sejuk & hiaskan dgn hirisan fresh fruits td ngan kreaviti anda

  haaa.senang kan !! apalagi cepatlah buat!!

nilah hasil kami dipercutian hujung tahun 2013 ni...
hehehe







Kejap je dah nak licin...nyumm..nyummm...

SELAMAT MENCUBA ..!





No comments:

Post a Comment